Een mysterieus natuurproduct dat al eeuwen tot de verbeelding spreekt? Dat kan alleen maar de parel zijn! Dit prachtige stukje uit de natuur wordt – in tegenstelling tot edelstenen – in al haar volmaaktheid gevonden. In deze blog onderscheiden we drie verschillende soorten parels die elk op hun beurt specifieke kenmerken hebben.
Voordat we dieper ingaan op de verschillende soorten parels, willen we toch even het onderscheid benadrukken tussen de natuurlijke en de gecultiveerde of gekweekte parel. Het onderscheid zit ‘m niet in de echtheid – ze behoren allebei tot de echte parels – maar wel in de manier waarop ze ‘gewonnen’ worden:
Zowel een natuurlijke als een gekweekte parel bestaat uit parelmoer. Dit natuurlijke materiaal is terug te vinden in de binnenzijde van de schelp van een weekdier, zoals oesters of mossels. En net daar – binnen in de schelp – ontstaat de prachtige parel door een wonderbaarlijk proces van actie en reactie.
Wat de natuurlijke parel zo uniek maakt is dat men 10.000 à 15.000 oesters moet openen om 1 natuurlijke parel te vinden. Het verbaast dus niet dat dit type van parel heel kostbaar en zeldzaam is. Vooral als men een mooie ronde en kwaliteitsvolle parel wil vinden.
Net daarom komen de gecultiveerde of gekweekte parels vaker voor. Omdat de mens met enkele kleine handelingen het groeiproces bevordert en invloed heeft op de uiteindelijke kwaliteit van de parel. We kunnen twee soorten gekweekte parels onderscheiden.
Zoetwaterparels worden gekweekt in zoetwatermossels en groeien in meertjes. Dit zijn de meest voorkomende gekweekte parels. Het duurt ongeveer twee jaar voor de parel kan geoogst worden. Zoetwaterparels kunnen meerdere parels tegelijk laten groeien, tot wel 40 stuks! Ze hebben meestal een ronde vorm maar komen ook in grillige vormen voor (zoals barok).
In tegenstelling tot zoetwaterparels, ontstaan zoutwaterparels in de schelpen van oesters in het zoute zeewater en groeit er slechts één parel per keer. Dat is alvast een van de belangrijkste redenen waarom deze parelsoort duurder is dan zoetwaterparels.
We kunnen de zoutwaterparels onderverdelen in drie subgroepen (Akoya parels, Tahiti parels en Zuidzeeparels). Over het algemeen heeft deze parelsoort een diepere glans en een gladder en egaler gekleurd oppervlak. Van kleinere witte parels (Akoya) tot iets grotere natuurlijk zwarte parels (Tahiti) en exclusief grote parels in goud of wit (Zuidzee).
Zoutwaterparels zijn bijna altijd perfect rond. Behalve de grootte beïnvloeden ook eventuele afwijkingen (zichtbare beschadigingen of groeiringen) de waarde van de parel.
We kunnen nog heel wat vertellen over de mysterieuze parel. In een volgende blog gaan we graag wat dieper in op de manier waarop u een echte parel kan herkennen en hoe u uw parelsieraden het best onderhoudt.
In tussentijd inspireren wij u in onze gezellige juwelierszaak graag met onze prachtige en gevarieerde parelcollectie: van onregelmatig gevormde of traanvormige parelhangertjes tot enkele of dubbele ronde parelarmbanden.